Ako som staval anetnu.

Toto je pribeh o radioamateroch.. a o tom, ako som staval 80m antenu spolu s OM1ARI. Ked mi zavolal vravel, ze to mame "zmaknute za hodku, hodku a pol" a myslim, ze vtedy tomu aj sam veril :D To, ze je velky rozdiel nieco nakreslit na papier a fyzicky to postavit sme totizto zistili na vlastnej kozi. Ako to dopadlo sa docitate dalej.
  ___  __  __ _    _    ____  ___
 / _ \|  \/  / |  / \  |  _ \|_ _|
| | | | |\/| | | / _ \ | |_) || |
| |_| | |  | | |/ ___ \|  _ < | |
 \___/|_|  |_|_/_/   \_\_| \_\___|

::Radioamateri

Su to zvlastni ludia.. a ja mam rad zvlastnych ludi. Na Slovensku ma radioamatersku licenciu okolo 1800 osob.. prevazne muzi. Preto sanca, ze nejakeho stretnete je dost mala. Inak je to komunita, ktora ma pre svoje hobby maximalnu vasen. Patria tam doktori, pravnici, iteckari, hudobnici, celkom pestra zmeska. Dostat sa do tohoto exkluzivneho klubu nieje zlozite, ale vlastne je to dost zlozite.. Ono niezeby si vas medzi seba nepustili, ale musite ukazat, ze na to mate mentalne :D (kiezby taketo poziadavky mali aj ine hobby) Treba totizto zlozit skusky. Nemozete si zakupit "len tak" vysielacku a zacat vysielat krizom krazom. Bez licencie mozete iba prijmat. Ak chcete aj vysilat, musite mat licenciu od uradu co spravuje frekvencne spektrum na Slovensku, ktory vam prideli aj vasu volaciu znacku. Vek minimalne 15 rokov. Okrem toho je potrebne vediet aj niektore paragrafy z Radiokomunikacného poriadku ITU (Medzinarodna telekomunikacna unia) a niektore odporucania europskych organizacii CEPT a ERO. Dalej ochota naucit sa skratky, prefixy, Q-kody. Stacilo vam?

Su dve kategorie skusiek.. N (ako novice) a E (ako extra) tie kategorie urcuju v ktorych frekvenciach mozete vysielat.. Zacina sa s N. Cize ako som vravel.. nieje to tazke.. je to zlozite. Mozno uz chapete preco je ich u nas iba 1800. Ak k tomu nemate vztah, tak sa cez tie skusky neprekusete. Su dost obsirne, skladaju sa z troch casti: otazky z predpisov, otazky z prevadzky, otazky z techniky. Od znalosti elektrickych obvodov az po fyziku radiovych vln, morzeovka, memorovanie volacich znaciek pre vsetky staty atd. Odpovedate pred 6 clennov komisiou, ktora vas drvi ako na vyske ked obhajujete dipolomovku. Dat `ting ain't no joke man :D

Radioamateri ako taki vacsinou funguju z vlastnych zdrojov a potom este z darov roznych firiem a od ludi.. co sa tyka techniky, alebo casu. Napriklad horska sluzba pride namontovat anteny na Martinske Hole, ked je sutaz, pretoze fandia radioamaterom a vedia, ze reprezentuju Slovensko v zahranici. Velmi pekne..

::Preco vlastne?

To, ze ziskat licenciu nieje jednoduche sme si uz hadam vyjasnili. Zostava teda zodpovedat otazku, preco by to niekto vlastne robil. Neviem, co presne ich na tom bavi, ale povedzme ze kazdy si tam najde to svoje. Napriklad ten pocit, ked sa ti podari nadviazat spojenie do Chorvatska alebo Ruska za dobrych poveternostnych podmienok.. Radioamateri maju aj sutaze, napriklad kto za 24h nadviaze co najviac spojeni na co navacsiu vzdialenost. Rataju sa body za kazde spojenie a na konci sa urci vytaz. Sutazi sa vo viacerych frekvenciach.
Sutaz na Martinskych Holiach 2018

Na "kratkych vlnach" najdete aj mysterium, co ich robi dost sexi. Napriklad taky fenomen.. vysielac UVB-76, ktory vysiela na frekvencii 4625kHZ zhruba 30 rokov! Nonstop 24/7 "bzucanie", ktore je sposobene nejakym mechanickym zariadenim.. a nasledne zachytene mikrofonom a tak vysielane.. Toto vysielanie je obcas prerusene a muzsky/zensky hlas precita spravu po rusky.. Typicka sprava z UVB-76 vyzera naseldovne "Ya UVB-76, Ya UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Mikhail, Anna, Larisa. 7 4 2 7 9 9 1 4" tato bola osvysielana 21:00 UTC 24 Decembra 1997. Ak sa chcete trosku zmystifikovat, pozrite si toto videjko.
Nikto nevie ucel tejto stanice, patri do kategorie tzv. "number stations". Su to stanice, ktore vysielaju nejake tony ako opakujuci sa vzorec.. potom sa vysielanie prerusi a nastane kodovana sprava v nejakom jazyku. Vravi sa, ze sa pouzivaju na koordianciu spionov v zahranici, ale su to iba dohady. Zmysel asi ale nejaky mat budu, pretoze prevadzkovat takuto stanicu 30 rokov napriek zmenam vlady vyzaduje serioznu dedeikaciu. Elektrinu, radiovych operatorov. A presne preto.. to fascinuje tolko ludi.. proste sexi..

::OM1ARI

Co je vlastne OM1ARI? Je to kamosova volacia znacka.. prideluje sa nasledovne. OM to je medzinarodna volacia znacka Slovenska, 1 - urcuje bratislavsky kraj, ARI - tzv. suffix je pre operatorov triedy N podla krajov. Urcuje sa abecedne a kazdy clovek co uspesne zlozi skusky, dostane unikatne troj pismenne oznacenie. Od malicka inklinoval k vysielackam, ale nemal financie na sponzoring svojej zvedavosti. Teraz, ked uz je big boy s patricnym prijmom tak si moze dovolit prislusnu techniku.

Neviem kam presne zaradit toto hobby, ci do drahej kategorie, ci do lacnej. Radio stanica Icom IC-7300 stala 1350eur. Antena co sme stavali okolo 100. Urcite pociatocne naklady su na tej vyssej strane povedzme, ale potom, uz ked to mate tak nepotrebujete nic, iba elektrinu. Ok.. potrebujete dalsie anteny, pretoze po case skusite inu.. lepsiu.. pretoze chcete ist vyssie.. dalej.. vieteako :D
Icom IC-7300

::Antena

Ked ma OM1ARI zavolal stavat antenu nevahal som ani sekundu, vedel som, ze bude sranda. Niesom prave radioamater, ale trochu sa o tuto problematiku zaujimam ako laik. Anteny.. celkovo su veda sama o sebe.. ich tvar a dlzka je priamo spojena s frekvenciou vysielaneho/prijmaneho signalu. Cize to ako vyzeraju nieje nahoda.. ked su spicate a horizontalne je to preto, lebo inak by nezachitili signal danej frekvencie. Napriiiklad.. pametate sa za mlada, ako mali vsetky "mobilne" telefony kedysi take velke anteny ktore sa nezmestili do ich tela? (pre mladych prikladam foto)
To nieje preto, lebo sa nezmestili do tela.. ale preto, lebo sa fungovalo na sieti NMT kde frekvencia bola 450Mhz a ta diktovala velkost a tvar anteny. Tym, ze sa preslo na GSM a 1800Mhz sa antena zmensila a uz sa da integrovat do tela telefonu.

Antena ktoru sme isli stavat je typu "Pyramid Loop Antenna" (pyramid, to preto aby sme mohli komunikovat s Iluminatmi.. :D) My sme stavali 80m verziu, pretoze... no pretoze pozname to prislovie z USA "Go big, or go home" A my sme teda sli BIG :D To cislo 80m nieje nahodne.. dlzka drotu 80metrov (79.6m presnejsie) v antene je urcenych vlnovou dlzkou na ktorej chcete vysielat a prijmat. V nasom pripade okolo 3.8 MHz. Je to vlastne taka lezata osmicka z medeneho dratu natiahnuta na stlp. Nas sklo-laminatovy teleskopicky stlp mal 11 metrov. Dlzka "kratkeho" autobusu Solaris v MHD je 12m. Tak si to skuste predstavit.. ako staviate autobus do vzduchu a na neho motate dva trojuholniky z 80m kablu.. 80m to je vyska Retra v ruzinove.. co je 25 poschodova budova :D Lezata osmicka sa sklada z dvoch proti sebe stojacich trojuholnikov, ktore sa ukotvia s pomocou izolatorov nad zemou a sirka medzi dvoma spodnymi bodmi trojuholniku bola v nasom pripade 13.6 metra. Nakres vyzera nejako takto..
Stlp, dva trojuholniky oproti sebe, kladka na vytiahnutie anteny na stlp.. brnkacka.. Alebo nie?

To ze to je lahsie nakreslit.. ako fyzicky postavat je uz asi jasna vec :D Ked nad tym tak spetne premyslam.. a predstavim si trojuholnik co ma spodnu stranu 13.6 metra z celkovo 80 metroveho kablu.. asi sme boli dost naivny s tym casovym odhadom :D Ono sa to ale dost tazko predstavuje.. ako vela veci. Prisiel som k OM1ARI na barak, mal pripravene potrebne komponenty, lezali uhladne na trave.

::Nazov stavby

Zacali sme kavickou a pokecom o taktike pri stavbe. Bola to nasa prva 80-tka :D Zhodli sme sa na tom, ze postavime stlp, ukotvime o peň co ma na zahrade. Potom 88m klbko kablu, odstrihneme 79.6M.. uchytime na taky kus plastu s kontaktami, co bude na vrchole stlpa kde sa uzavrie obvod v antene.
Montuje s kus plastu co bude na vrchole, je vidiet aj kus koaxialneho kablu ktory povedie signal z anteny naspet na zem do vysielacky. Ten tenucky medeny kablik je uz samotna antena.

Zacneme robit prvy trojuholnik.. potom druhy. A nasledovne sup na stlp vyiahneme klatkou a hotovo. Ked to takto popisem tak aj teraz si verim, ze to znie dost jednoducho na to.. aby nam to nakoniec s prestavkami netrvalo tych zhruba 5 hodin :D ktore nam to trvalo. Ale podme pekne poporiadku.. Stlp vazil 3.7kg, takze celkom lahucky. Je teleskopicky takze kazda zasuvacia cast mala na sebe kovovu stahovaciu poistku, to aby sa do seba nezasunuli jednotlive casti. Ako sme zistil neskor, tieto "pretrcajuce" kovove poistky boli zdrojom nervov a napetia :D Ked sa nam do nich zamotali nase kotviace lana asi v 9m vyske.. a potom sme sa hrali na rucnych metacov kablov. Pohyby nasich ruk boli celkom komicke.. ako ked robis mexicku vlnu s kablom a kricis na neho "povol ty hajzel". Pre externeho pozorvatela to musela byt celkom show. To ze nas prvy napad z pokecu o kavicke nevysiel.. bolo sice smutne, ale bola to realita.. ked sme zacali po kladke vytahovat drat hore.. tak sa stlp zacal prehybat ako udica. A bracho to nechces aby si mal krivu udicu.. ak vies co myslim.. Vyzeral nejako takto:
Na fotografii vidno aj kotviace lana

Uvedomili sme si, ze vaha koaxialneho kablu + antenneho + pnutie zo zeme je prilis velky tlak na vrchne stupne stlpa. Taaakze musel ist cely dole.. rozhodli sme sa ho prerobit. Kladka musela ist dole, bola prilis tazka. Prichystame vsetko na zemi, potom postavime a bude.
Tento pristup sa nakoniec vyplatil a bola to priechodna cesta :D

Pozri ako moj stlp krasne stoji :D (ha ha ja viem.. som klasik) Nebudem vas dalej trapit, priebeh stavby mal svoje uskalia, ked sme museli rozne rotovat stlp kvolu zachytenym kablom o marhulu (ten strom vpravo dole) Riesit "o co" vobec ten stlp priviazeme.. Nakoniec to bol plot, tuje, betonovy stlp, vinic a tak rozne :D Ak sa kabel anteny niekde uvolnil, okamzite sa zacal uzlit sam do seba.. kedze to bol tenky medeny kablik, zvyknuty byt po cely svoj zivot navinuty na malu spulku. Takze sme ho museli mat po cas celej tvorby tych trojuholnikov napnuty. Na co sme vyuzivali rebriky a okolite stromy. Detsku pracu a podobne ilegalne techniky.. Veru tato stavba bola pre ludi co maju pevne nervy. Bolo to take budhisticke cvicenie.
Vysledny produkt. Zakriveniu na samotnom konci sa nam uz nepodarilo zabrarnit kvoli vahe, ale nevadilo to.

::Zaver

Som na nas hrdy, dali sme to! OM1ARI sa na mna otoci a zadeli "Hi Hi, tuto antenu na Slovensku nikto nema". No bracho.. vazne? Ani sa nedivim, ze preco :D Jej postavenie bol skutocny zazitok. Odmerali sme antenu merakom, ze ci je pouzitelna.. a veruze sme sa trafili. Nastatie sme ju nemusli davat znova dole.. :D Totizto keby sme namerali zle hodnoty.. musela by ist dole a trebalo by skratit jej kabel.
Takto vyzerala premavka na spektre o polnoci +/- kazdy svetly pas znamena ze niekto vysiela. OM1ARI bol spokojny.. zachytili sme nejakeho rusa a chorvata. Ja som bol rad, ze je rad. Sedeli sme v altanku, tlacili rajcinu, salamik, mozarellu a pocuvali spektrum. Je dobre ist pomoct kamosom ked to potrebuju. A nemusi to vzdy byt iba stahovanie nabytku. Nesedte doma, robte spolu veci, tak sa robia zazitky. A co si ty dnes spravil pre Slovenskych radioamaterov, ha?

PS: ked som odchadzal, OM1ARI spominal, ze je to sice pekna antena.. ale chcel by postavit inu.. za dva tyzdne :D
Life.... life is life, na naaan na na na..

::Co dalej?

Ak vas zaujala tato fascinujuca tema pozrite si tento kratky cesky dokument.

Obľúbené príspevky z tohto blogu